Limfne žlijezde i čvorovi hrane, štite i očiste naš organizam od bakterija i virusa iznutra.

Hrana koju unesemo u naš organizam razgrađuje se u ustima, želucu i crijevima. Sve je lijepo rečeno međutim potrebni su neki preduvjeti, a to je neoštećena sluznica koja će iz hrane preuzeti minerale, vitamine i ostale hranjive sastojke potrebne za sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija ( IMUNITET dolazi iz crijeva i pupčanom vrpcom prije rođenja djeteta ). Na pad imuniteta kod odraslih ukazuju umor i pospanost, kod male djece povraćanje je znak pada imuniteta. Kod pojave nekog upalnog procesa naš organizam se pokušava obraniti pojačanim lučenjem tekućine limfe (sluz i slina). Sluz i slina imaju zadatak pokupiti viruse i bakterije te ih što je moguće prije izbaciti iz našeg organizma. Sve je to moguće pod uvjetom da je naš organizam u određenoj formi. što bi neki rekli da ima jak imunitet. Mnogi nam pokušavaju savjetovati kako pojačati imunitet, međutim kad dođe do oštećenja sluznice u želucu i crijevima to postaje nemoguća misija. Oštećena sluznica ne može iz hrane i vode uzeti sve ono što nam je potrebno, čak štoviše nije bitna kvaliteta hrane jer dolazimo u situaciju kao da nosimo vodu u rešetu. Kod oštećene sluznice ne možemo ništa uzeti ni iz umjetnih dodataka tako za isti efekt moramo unesti veću količinu hrane ili umjetnih dodataka čime smo svom organizmu napravili još veću štetu.

Kad dođe do upalnog procesa limfne žlijezde pojačano luče sluz koja bi trebala pokupiti uzročnike upale, međutim što je naš organizam u slabijoj formi imuniteta, lučenje sluzi se pojačava i pravi probleme slijevanja sluzi iz područja korijena nosa. Pojačano lučenje sluzi može zatvoriti sinuse, nosne šupljine izazvati slijevanje sluzi u pluća i želudac. Kod pojačanog upalnog procesa može se javiti i povišena temperatura uz povišenje bijelih krvnih zrnaca koja bi trebala uništiti prijetnju u obliku virusa i bakterija. Sve se to odvija brzo i uspješno pod uvjetom dobre forme imuniteta. Međutim kod oslabljenog imuniteta prvenstveno zbog oštećene sluznice lučenje sluzi se pojačava, tjelesna temperatura povećava dok naš organizam dolazi u sve teže stanje nažalost ponekad s lošim ishodom.

Kod pojačanog upalnog procesa u uvjetima slabije forme imuniteta može doći i do povećanja limfnih čvorova što ne mora značiti da je situacija bezizlazna, međutim svakako treba poduzeti sve da se organizmu ojača imunitet.

Zbog upale limfnih žlijezda dolazi do otekline limfnih čvorova i nastanka tumora( miom, cista, polip, tumor ), većina tih tvorevina u početku je dobroćudna (benigna). Kod pojave upalnog procesa organizam pojačano luči sluz putem limfnih žlijezda, sluz dolazi do limfnih čvorova koji postaju usko grlo protoka sluzi s mogućnosti stvaranja tumornih nakupina. Kod upalnog procesa sluz je puna virusa i bakterija koji se na žalost mogu nekontrolirano razmnožavat što može dovesti do povećanja limfnih čvorova. Idealno bi bilo kad bi se nakupljena sluz mogla drenirati na prirodni način kroz nosnu šupljinu, međutim u nosu upaljena sluznica stvara oteklinu i zatvara nosnu šupljinu. Kad se zatvori nosna šupljina zagađena sluz slijeva se niz grlo u pluća i želudac. Limfa ima sposobnost čišćenja umrlih bakterija i virusa što je povezano s našim imunitetom i mogućnosti uzimanja iz hrane svega što je potrebno za naš organizam. Da bi se taj proces mogao obaviti sluznica u našem organizmu mora biti u dobroj formi bez prevelikih oštećenja. Na kraju dok god naš organizam može hraniti bakterije i viruse nakupljene u limfnim čvorovima ( ciste, polipi i tumori ) isti su dobroćudni, međutim kad se pojave upalni procesi i dođe do uvećanja limfnih čvorova situaciju treba shvatiti krajnje ozbiljno da se ne dogodi ono najgore, a to je da dobroćudni tumor postane zloćudni.

Imunitet možemo ojačati oporavkom oštećene sluznice. Kod oštećenja sluznice želuca i crijeva neke vrste hrane nam postaju teret i teško je možemo probaviti, problem probave može otići tako daleko da na naš organizam ne prihvaća gotovo ništa iz hrane i vode. Problemi mogu početi sa žitaricana, zatim mahunarkama koje reguliraju šećer, iza toga smeta jabuka i kiselo i na kraju povrće bogato mineralima. Organizam koji ne može uzeti gotovo ništa na prirodan način iz hrene i vode može biti suočen sa velikim problemom mogućnosti preživljavanja ( imunitet ). Zbog načina, vrste prehrane i utjecaja soli u oruženju veće probleme imaju stanovnici uz more od stanovnika u unutrašnjosti kontinenta.

Naše tijelo ima oko 550 limfnih čvorova koje smo stekli rođenjem. Limfni čvorovi se ne mogu obnoviti, svaki limfni čvor koji na neki način izgubimo izgubljen je zauvijek. Pokušat ću objasniti ulogu pojedinog limfnog čvora, limfni čvor usporediti sa pčelom radilicom zato što im je uloga podjednaka (hrane, čiste, održavaju i napadaju opasnost za zajednicu). Mislim da se olako pribjegava praksi uklanjanja limfnih čvorova koji su na neki način zahvaćeni upalom. Gdje je kritična granica uklanjanja limfnih čvorova? Kad će se sve srušiti? Ne znamo koliko pčela smijemo maknuti iz zajednice da bi zajednica preživjela, možda i preživi međutim rezultati tako oštećene zajednice sigurno će biti upitni ili nikakvi. Nitko ne zna koliko limfnih čvorova i koji su to limfni čvorovi koje smijemo odstraniti bez ikakvih problema po život našeg organizma. 

Postoji mišljenje da postoji dobroćudni  (benigni) tumor i zloćudni (maligni) tumor. Moje razmišljanje je nešto drugačije, Tumor je ozbiljna prijetnja za život, svaka tumorna nakupina nepotrebno iscrpljuje imunitet organizma. Tumorna nakupina živi, hrani je naša limfa, međutim organizam se iscrpljuje, limfa ponekad ne može hraniti nakupinu koliko je potrebno. Može se dogoditi da virusi i bakterije kako bi preživjeli počnu napadati okolinu u kojoj se nalaze. Naravno da uvijek počinju gdje je najmekše; sluznica, živčani sustav, moždana ovojnica, žlijezde sa unutarnjim lučenjem (štitnjača, dojka, maternica, prostata), pluća, jetra, hrskavica pa i kosti. Sve to može trajati godinama da nismo ni svjesni problema. Moje je mišljenje da imunološki sustav treba biti cjelovit kao i košnica pčela koje sam spomenuo. 

Ovaj tekst sam napisao potaknut činjenicom da se većina toga može riješiti na prirodan način bez upotrebe sredstava s mogućim nuspojavama i štetnim djelovanjem.

Darko Vodopija

Slobodno me kontaktirate, 092 - 1762 041   ili   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.